Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Takarmányozási tudnivalók Cushing-kóros lovak gazdái számára

Takarmányozási tudnivalók Cushing-kóros lovak gazdái számára

Lovaink szerencsére egyre tovább élnek, de az idő haladtával egyre több lónál alakul ki Cushing-kór, vagy inzulin-rezisztancia. A megfelelő takarmányozás mindkét betegség esetében sokat segíthet a lovak életminőségének javításában.

Takarmányozási tudnivalók Cushing-kóros lovak gazdái számára

Lovaink szerencsére egyre tovább élnek, de az idő haladtával egyre több lónál alakul ki Cushing-kór, vagy inzulin-rezisztancia. A megfelelő takarmányozás mindkét betegség esetében sokat segíthet a lovak életminőségének javításában.

A javasolt takarmányozás rendkívül hasonló a Cushing kór és inzulin rezisztencia esetében is. Az érintett lovak többnyire túlsúlyosak, tehát az alapvetően ajánlott korlátlan szálas takarmányhoz való hozzáférés esetükben nem alkalmazható. Mivel a lovak számára az egyik legjelentősebb stressz a takarmány megvonása, fenn kell tartani a látszatot és úgy kell csökkenteni a bevitt takarmány mennyiségét, hogy a ló számára ne legyen egyértelmű, hogy kevesebbet eszik. Ezért használj szénahálót vagy más típusú ’slow feedert’ a szálas takarmány etetésére és fokozatosan csökkentsd az etetett adagok mennyiségét. A szénát keverheted jó minőségű szalmaszecskával, így a rágásszám megmarad, rostbevitel is megfelelő, de az energia csökken.

 

Fontos az alacsony keményítő- és cukortartalom. Ne etess melaszt, répát, almát, melaszos nyalókákat és jutalomfalatokat. Jutalomfalatként adj egy-két darab lucerna pelletet.

Lehetőleg csak jó minőségű fűszénát etess. A széna szénhidráttartalmát csökkentheted, ha egy órára hideg vízbe áztatod etetés előtt, utána leöntöd róla a vizet és hagyod lecsepegni a szénából. De ezzel egyúttal a szénában lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét is csökkented, tehát ilyenkor nagyon fontos vitamin és ásványi anyag kiegészítő etetése.

A lovak takarmányozásában bizonyos ásványi anyagok és vitaminok egyensúlya különösen fontos, mivel segít a gyulladások leküzdésében és az antioxidáns védekezés kiépítésében. A szervezetben számos enzim járul hozzá a normális anyagcsere útján is keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez, vagy kevésbé káros molekulává való átalakításukhoz. A réz, cink és szelén pótlása rendkívül fontos. A szelén tartalmú enzimek fontosak és széles körben elterjedt antioxidánsok. A szelén jóddal együtt szükséges a pajzsmirigyhormonok megfelelő előállításához. Normál pajzsmirigyműködés szükséges ahhoz is, hogy a lovak megfelelően reagálhassanak az inzulinra, és pajzsmirigy-alulműködés esetén a lovak néha depressziósak és letargikusak. A magnéziumhiány hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, vagy az érintett lovak állapotának romlásához, a megfelelő mennyiségű magnézium viszont megkönnyíti az inzulinrezisztencia szabályozását. Fontos szerepe van a krómnak és kalciumnak is.

Az Omega 3 zsírsavak a lenmagban, illetve a lenolajban a legelérhetőbbek a lovak számára, de halolajokban is nagy mennyiségben vannak jelen. Az Omega 3 zsírsav is csökkenti a vércukorszintet, ezért etetése bizonyos esetekben ajánlott – azért nem mindig, mivel az olajok jelentős energiatartalmuk miatt hizlalnak is. Az Omega 6 zsírsavnak nincs hatása az inzulinszintre.

Az E-vitamin és C-vitamin szerepe nagyon fontos. Egy normál méretű, kb. 500 kilogrammos ló 5000NE E-vitamint és akár 10.000-20.000 mg C-vitamin mennyiséget kaphatna naponta. A C-vitamin esetében azonban fontos tudni, hogy támogatja a vas felszívódását, a sok vas pedig hajlamosít az inzulin rezisztenciára, ezért célszerű az etetett kiegészítők összetételét figyelni.

Idős lovak esetében, akiknél gyakori a Cushing kór előfordulása, a tirozin nevű aminosav hasznos lehet napi 1000 mg adagolással, mert segíti a dopamin nevű hormon termelődését, ami támogatja a hipofízis működését.

Ha van legelőd, ne tiltsd el a lovat a legeléstől, de figyelj arra, hogy a fű fruktán- és keményítőtartalma éjjel és hajnalban a legalacsonyabb, ezért sötétedés után vagy kora hajnalban engedd lovadat legelni. Napközben tegyél rá szájkosarat, vagy vidd el a legelőről és tegyél elé a fent leírt módon áztatott szénhidrát tartalommal csökkentett szénát.

Mind Cushing-kór, mind inzulinrezisztancia esetén cél az inzulinszint csökkentése. Ehhez nem elég a széna áztatásával csökkenteni a bevitt szénhidrát mennyiségét, hanem lehetőleg el kell kerülni az abraktakarmányok (zab, árpa, kukorica) és tápok etetését is.

Ha fájdalmai vannak a lovadnak – például a fenti betegségekben szenvedő lovaknál gyakori patatályog, illetve patairha-gyulladás, vagy egyéb problémák miatt – és az állatorvos fenilbutazont ír elő, etess mellé lecitint is. Sok lótartó tudja már, hogy a fenilbutazon hosszan tartó etetése gyomor- és bélfekélyek kialakulására hajlamosít. Kutatások szerint a lecitin önmagában is, és alma pektinnel etetve hatékonyan segíti a gyomorfekély megelőzésében. Ha másodlagos fertőzések miatt lovad antibiotikumot kap, adj mellé pro- és prebiotikumot is, az emésztés és az immunrendszer támogatására.

Összefoglalva

Tudjuk már, hogy a fenti betegségek esetén ne adj abrakot, túlsúlyos ló esetén csökkentsd a bevitt kalóriát, etesd a szénát szénahálóból miután kiáztattad belőle a vízben oldódó szénhidrátokat, illetve hogy adj vitamin és ásványi anyag kiegészítést.

Felmerül egy jogos kérdés, hogy ennyi korlátozás mellett hogyan add oda a vitamint és mit etess a lovaddal a szénán kívül? Alapvetően a széna a megfelelő vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel ezeknek a lovaknak tökéletesen elegendő. Sok esetben a tulajdonos számára inkább szükséges, hogy adjon még valamit a lovának. Persze fontos tudni, hogy milyen az etetett széna minősége, ezért célszerű azt bevizsgáltatni.

Amennyiben a ló még munkában van, nagyobb terhelés esetén fehérje és aminosav pótlásra is szükség lehet, hogy ne forduljon, izomvesztés vagy hanyatló sportteljesítmény.

Amennyiben mégis szükség van egy kis extrára az abrak helyettesítésére, a cukorrépa pellet nagyon jó választás. Etetés előtt be kell áztatnod, majd a levet leöntened – ezzel eltávolítod a maradék cukor- és vastartalmát. Nagyon jól etethető a szénapellet is, és ha a fehérje mennyisége nem okoz problémát, akkor a lucernapellet is jó választás, amelynek a vízben oldódó szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a szénáé és a jó minőségű fehérjetartalma miatt kedvező lehet. A jó minőségű fehérje több kalóriát is jelent, ha túlsúlyos a lovad, ezt sem szabad elfelejtened. Pellet formában könnyen mérhető az etetett mennyiség, beáztatva volumene is van, és segítségével könnyen be tudod adni lovadnak a vitaminokat, ásványi anyagokat is.

Fontos feladat a patairha-gyulladás (laminitisz) megelőzése, tehát mindig figyelj oda az alacsony szénhidráttartalomra, emellett jó, ha patkolókovácsod is rendszeresen ellenőrzi lovad lábát.

Ha lovadnak nincs patairha-gyulladása, vagy egyéb fájdalommal járó betegsége, tartsd munkában, hiszen a mozgás fokozza sejtek aktivitását, kalóriát használ fel, izmot épít, felhasználja a felhalmozott testzsírt és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

A Cushing-kór és az inzulin-rezisztancia nem gyógyítható, de hatásos gyógyszeres kezelésekkel, szakszerű állatorvosi ellátással és megfelelő takarmányozással javíthatod a lovad vagy pónid életminőségét. Megfelelő gondoskodás és időben történő felismerés mellett a ezek lovak is aktív és teljes életet élhetnek éveken át.

 

Forrás: http://lovitamin.hu/takarmanyozasi-tudnivalok-cushing-koros-lovak-gazdai-szamara/