Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A lovak takarmányozása

A lovak takarmányozása
A lovak alapvetően legelő állatok, így táplálkozásukat is e szerint kell kialakítanunk. A megfelelő takarmányozással biztosíthatjuk a lovak egészséges fejlődését, hosszú élettartamát és a betegségeket is nagyobb eséllyel előzhetjük meg.

A lovak takarmányozása

 

A lovak helyes takarmányozása fontos szerepet játszik az egészségük, teljesítményük és általános jóllétük megőrzésében. Nem mindegy, hogy mikor mivel etetjük lovainkat, és ha azt szeretnénk, hogy kiváló teljesítményt nyújtsanak és hosszú életűek legyenek, extra figyelmet kell fordítanunk erre is.

 

A takarmányozás

 

A takarmányozás a ló étrendjének gondos tervezését és irányítását jelenti. A helyes étrend nemcsak a ló egészségét támogatja, hanem befolyásolja a növekedését, a reprodukciót, és a sportteljesítményt is. Az alul- vagy felültápláltság elkerülése is fontos, így meg kell tanulnunk, hogy egyes lovaknak pontosan miből, és mennyit szabad adnunk, így megőrizve a lehető legjobb egészségi állapotukat.

 

A takarmányozás típusai

 

1.     Széna és legelő:

 

A lovak természetes étrendje elsősorban fűből áll. Legelő állatokként a folyamatos, kis mennyiségű étel fogyasztása számukra az ideális, ennek alapvető eleme a jó minőségű széna. Kiváló rostforrás, ami segíti a normál bélmozgást, és segít az emésztési problémák megelőzésében. Ezen kívül más alapvető tápanyagnak is elsődleges forrása, például fehérjéknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A legelés során nem csak friss tápanyaghoz jutnak, de a természetes viselkedési mintájukat követik, ami az íny egészségének megőrzésében és a fogak egyenletes koptatásában is segít. 

 

 • Széna: Különböző típusai léteznek, például lucerna és Timothy széna, melyek különböző tápanyagtartalmat és rostszintet kínálnak.
 • Legelő: A legelőn való legeltetés lehetővé teszi, hogy a lovak természetes viselkedést folytassanak, de gondosan kell menedzselni a túllegeltetés elkerülése érdekében.

 

2.     Gabona és takarmánykeverékek:

 

A gabonafélék, mint a zab, árpa és kukorica, valamint speciális takarmánykeverékek biztosítják a lovak energia szükségletét, így ideális takarmánytípusnak számítanak a nagyobb fizikai igénybevételnek kitett lovak esetében is. A gabonafélék továbbá lehetnek a ló táplálkozási profiljának szabályozó elemei, lehetővé teszik ugyanis az energia, fehérje és egyéb tápanyagok kiegyensúlyozott bevitelét. Nem mindig szükségesek minden ló számára, az adagolás is gondos megfontolást igényel.

 

 • Gabonafélék: Energiaforrás, de nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében érdemes könnyebben emészthető gabonát adni nekik, ilyen például a zab is.
 • Takarmánykeverékek: Különböző típusok állnak rendelkezésre a lovak korától és igényeitől függően, és tartalmazhatnak vitaminokat és ásványi anyagokat is.

 

3.     Kiegészítők:

 

 • Vitamin és ásványi anyag kiegészítők: A lovak egyéni igényeinek megfelelően adhatók.
 • Speciális Kiegészítők: Például ízületi támogatás vagy emésztési segítség céljából lehetnek hasznosak.

 

Fontos szempontok a takarmányozásban

 

1.     Az egyedi igények megértése:

 

 • Kor: Az idős lovaknak más igényeik vannak, mint a fiataloknak, ezért a takarmányozásuk is több szempontból el fog térni. A fiatalabb lovaknak nagyobb a fehérje, vitamin és ásványi anyag igényük a csont- és izomfejlődés miatt, illetve a fejlődési időszakban nagyobb odafigyelést igényel a takarmány minőségének és mennyiségének ellenőrzése az optimális fejlődés, illetve az egészségügyi problémák elkerülése érdekében. Az idősebb lovaknak ezzel szemben kevesebb az energia igényük, az emésztőrendszerük miatt a könnyebb takarmány típusokat részesítik előnyben, illetve nagyobb eséllyel fordulhatnak elő olyan egészségügyi problémák, amelyek szintén különleges étrendek igényelhetnek.
 • Aktivitási szint: A versenylovaknak több kalóriára van szükségük, így számukra ideálisabb lehet egy olyan takarmányozási forma, amely nagyobb energiabevitelt tesz lehetővé. Ilyenek egyes gabonafélék, például az árpa, kukorica, vagy zab, a szénafélék közül a lucerna, alkalmazhatók olajok, rizskorpa vagy takarmánykiegészítők is.
 • Egészségi állapot: A különböző betegségek és kondíciók, például laminitisz, speciális étrendet igényelhetnek.

 

2.     Tápanyagtartalom ismerete:

 

 • Rost: Létfontosságú a megfelelő bélmozgás és emésztés fenntartásához. Az idősebb lovak esetében azonban nem mindig megfelelő a magas rosttartalmú takarmányok túlsúlya az étrendben, ugyanis emésztőrendszerük már nem tudja olyan hatékonyan megemészteni azt.
 • Fehérjék, zsírok és szénhidrátok: Az energiaforrások kiegyensúlyozása miatt fontos a makrotápanyagok helyes adagolása. Ezek arányai különösen fontosak eltérő életkorban lévő lovak étrendjének meghatározása esetén, illetve befolyásolja a lovak fizikai igénybevételének szintje is.

 

3.     Vízellátás:

 

A dehidratáció elkerülésére a lónak mindig friss vízhez kell férnie.

 

A lovak megfelelő étrendjének meghatározásához tehát több dolgot is figyelembe kell venni, és nem csak a tápanyagokat és takarmánytípusokat, de magát a lovat is megfelelően ismerni kell. Az ideális takarmányozásához érdemes lehet lovas szakember vagy állatorvos segítségét kérni, így biztos lehet benne, hogy lova a lehető legtovább egészséges maradjon.